Redakce

Kadetky po letech opět mistryněmi ČR

17.05.2022
Třetí víkend za sebou bylo na Sokole mládežnické vyvrcholení sezóny 2021/22, tentokrát v podání kategorie Kadetek. Domácího prostředí využily skvěle naše Lvice, když se po několika letech staly opět Mistryněmi ČR v této kategorii po finálové výhře nad Tygry Praha. Hodnocení turnaje si pro web připravila hlavní trenérka Michaela Benčíková.

Již dlouhodobá část extraligy ukázala, jaké bude rozložení sil na závěrečném turnaji a tak nebylo žádným překvapením, že finálovým soupeřem nám byl tým Tygrů.

K tomuto finále jsme se dostaly přes dvě vysoké výhry s Chomutovem 88:50 a USK Praha 78:42. Oba zápasy jsme zvládly od samého začátku a tak byl prostor rozložit herní čas vždy mezi celou nominovanou dvanáctku holek.
Tygři šli do finále podobně suverénně jako my a tak se dal čekat těžký finálový duel, do kterého si soupeř navíc nesl psychickou výhodu v podobě dvou výher ze vzájemných duelů v základní části. My obě prohry využily k velkému poučení se. Před finále jsme si v naší malé vyhřáté tělocvičně ještě zopakovaly všechny signály Tygrů a šly jsme do zápasu s vědomím toho, že by nás soupeř neměl nijak zaskočit a rozbít nám svou vlastní hru. V samotném utkání se ukázalo, že holky tu docela velkou porci pokynů naprosto skvěle pochopily a nic je nepřekvapilo. Nejen že jsme si dokázaly poradit s přechodovou fází (která nám dělala velký problém v těch zápasech základní části), ale navíc jsme výbornou obranou dokázaly eliminovat silné stránky Tygrů.
Jen jednou v polovině první čtvrtiny se nám soupeř dokázal přiblížit na rozdíl dvou bodů, po oddechovém čase jsme dokázaly ve skóre odskočit až na poločasových 42:23. To byl skvělý základ do druhého poločasu, kde jsme v jeho začátku daly soupeři najevo, že nehodláme ustoupit ze své hry a zavrhly tak jeho myšlenky na případný obrat skóre. Již ke konci třetí čtvrtiny tak bylo jasno o zisku zlatých medailí, navíc se na palubovku mohly dostat všechny holky ze zápasové soupisky a všechny si tak zahrály své velké vítězné finále, které jsme zvládly výsledkem 79:55.
O výhře rozhodl dobrý týmový výkon, jelikož k fantastickému výkonu základní pětky se přidala každá hráčka z lavičky, která naskočila do utkání a to i v tom úvodu utkání, nikoli až za rozhodnutého stavu.
Měla jsem od začátku dobrý pocit z toho, jak tým fungoval a přijal last minute posilu Dominiku Paurovou. Čtvrtfinále i semifinále nám pomohlo doladit tu týmovou chemii a finále přineslo z naší strany několik pohledných kombinačních akcí, které může tým zahrát jen když je v pohodě a každá hráčka jde za týmovým cílem. Tím bylo zlato a právě zlaté medaile si holky mohly zaslouženě dát na krk. Po několika letech jsme tak ovládly kategorii Kadetek a jsem velmi ráda, že jsme nijak nepokazily naprosto famózní bilanci našeho klubu v letošní sezóně od A týmu žen, až po nejmladší minižákyně.
Moc děkuji a zároveň gratuluji holkám k této sezóně, některé získaly dvě zlaté medaile, některé mají jako druhou medaili cenný bronz z U15. Velké díky patří Katce Zavázalové, která nejen že mi pomohla s vedením tréninků a zápasů, ale také velmi pomohla (také v kategorii U15) k výborné atmosféře v týmu, pozitivní nálada provázela takřka všechen společně strávený čas. Na zlaté medaili má také podíl Romana Ptáčková, se kterou byla výborná spolupráce a dohoda ohledně herního vytížení a tréninkového procesu u hráček, které hrály za obě dorostenecké kategorie, moc díky.
Díky také fanouškům, kteří i třetí týden po sobě obětovali svůj čas a vytvořili nám parádní atmosféru.
No a speciální poděkování pro pana Jirsu, který svůj náročný maraton všech MČR zakončil s námi zlatou medailí.