JZ

NOVÉ LVICE: Rozhovor s Eliškou Hálovou

11.09.2024
PŘEDSTAVUJEME NOVÉ LVICE: Eliška Hálová je 180 cm vysoká pivotka na pozici 4, narozená v roce 2001. Je členkou reprezentačních výběrů v basketbalu 3x3 a do Hradce přichází z pražské Slovanky. Přestup do Hradce pro ni znamená další krok v kariéře, kde vidí příležitost pro růst a přispění k úspěchům týmu. Eliška začala svou profesionální kariéru už v 15 letech a během svého působení ve Slovance nasbírala cenné zkušenosti, které teď přináší do mladého a ambiciózního týmu lvic.

Eliško, do lvic přicházíš ze Slovanky, jak se zrodil tvůj přestup do Hradce?

Přestup se začal rýsovat už na konci minulé sezóny, kdy mě pan Volejník oslovil s nabídkou hrát v Hradci. Byla to pro mě zajímavá nabídka, protože jsem cítila, že je čas udělat další krok ve své kariéře. Měla jsem několik možností, jak pokračovat, ale Hradec mi připadal jako klub, kde mohu dál růst a zároveň přispět k úspěchům týmu. Rozhodnutí nebylo snadné, ale nakonec jsem se rozhodla pro Hradec a dnes jsem za to nesmírně ráda. Věřím, že to bylo správné rozhodnutí, které mi přinese nové výzvy i příležitosti.

Jak dlouho jsi hrála za Slovanku a kde jsi působila předtím? Jaké zkušenosti si z těchto angažmá přinášíš do Hradce?

Do Slovanky jsem přišla z rodného Benešova a strávila jsem tam 9 let. V ŽBL jsem debutovala už ve věku 15 let, což mi dalo jedinečnou příležitost získat zkušenosti mezi staršími a zkušenějšími hráčkami. Přestože mi je teprve 22 let, mám za sebou mnoho zápasů a situací, které mě naučily, jak se vypořádat s tlakem a jak být oporou týmu. Ze Slovanky si odnáším zejména schopnost hrát a růst v mladém kolektivu, což je zkušenost, kterou budu moci uplatnit i v Hradci. Věřím, že naše mladá energie bude na hřišti vidět a přinese nám úspěch.

Kdy jsi absolvovala první trénink s týmem v Hradci a jaké byly tvé první dojmy? Jaké rozdíly v herním systému jsi zaznamenala? Jak se cítíš na svém postu a jak ti vyhovuje?

První trénink jsem měla v červnu, která mě nadchl. Hned na začátku jsem si uvědomila, že jsem součástí týmu plného mladých a nadějných hráček. Po odchodu několika zkušených opor došlo k velké obměně, což přináší nové výzvy, ale i příležitosti pro nás, mladší hráčky. Příprava byla intenzivní a pečlivě plánovaná – od individuálních dovedností až po týmovou hru. Teď se hlavně soustředíme na to, abychom se sehráli jako celek, což je klíčové pro náš úspěch. Na své pozici 4 se cítím velmi dobře, protože mi umožňuje kombinovat obranu pod košem s možností útočit a střílet z venku. Vždy jsem se nebála tvrdé práce a myslím, že moje fyzická hra a schopnost najíždět do koše bude v Hradci velmi užitečná. Těším se na to, jak tento styl hry rozvineme a jak budeme jako tým růst.

S jakou rolí do Hradce přicházíš a jaké jsou tvé osobní cíle pro nadcházející sezónu?

Do Hradce přicházím s jasným cílem – pomoci týmu dostat se do semifinále ŽBL. Uvědomuji si, že na mě bude kladena zodpovědnost a očekávání, ale jsem připravená tuto výzvu přijmout. Chci být hráčkou, která je vidět nejen na hřišti, ale i mimo něj, protože věřím, že pozitivní energie a podpora týmu jsou stejně důležité jako herní dovednosti. Trenérka Ptáčková mě dobře zná a ví, co ode mě může očekávat. Můj osobní cíl je být jednou z nejlepších v doskocích a přinést týmu co největší přínos v každém zápase. Chci, aby můj výkon na hřišti odrážel tvrdou práci, kterou jsem do toho vložila.

Co na Hradci nejvíc oceňuješ a jak se ti tu žije mimo basketbal? Kam ráda chodíš a jak trávíš volný čas?

Na Hradci si velmi vážím toho, jak tým dokáže dosáhnout úspěchů s převážně českými hráčkami. Mimo basketbal se mi tu žije výborně. Hradec mi není úplně cizí, mám tu část rodiny, takže jsem se rychle aklimatizovala. Město má svou jedinečnou atmosféru, kterou si užívám, a lidé jsou tu velmi přátelští. Ve volném čase ráda objevují nová místa a akce, které Hradec nabízí. Společně se spoluhráčkami jsme už navštívily několik akcí, které byly skvělé a pomohly nám utužit týmový duch i mimo hřiště.

Co bys chtěla vzkázat fanouškům do nové sezóny?

Fanouškům bych chtěla vzkázat, že jejich podpora je pro nás nesmírně důležitá. Vaše přítomnost na zápasech nám dodává energii a odvahu bojovat až do poslední minuty. I když jsme letos mladý tým, máme obrovský potenciál a věřím, že vám předvedeme zajímavé a napínavé zápasy. Každý hlas z hlediště je pro nás motivací, a i když se nám třeba nebude vždy dařit, vaše podpora nás posune dál. Děkujeme, že jste s námi a těšíme se na vás na tribunách.

Eliško, hodně štěstí v hradeckém dresu!