JZ

NOVÉ LVICE: Rozhovor s Eliškou Žílovou

09.09.2024
PŘEDSTAVUJEME NOVÉ HRÁČKY: Eliška Žílová je zkušená česká rozehrávačka narozená v roce 2000, měřící 170 cm, která má bohaté zkušenosti z mládežnických reprezentací. Své první profesionální angažmá získala v roce 2019 v Chomutově, kde odehrála jednu sezónu. Poté strávila tři sezóny ve Slavii, kde se učila od zkušených spoluhráček. Po událostech v klubu Slavia se stala volnou hráčkou a následně přijala nabídku z Hradce Králové. Její hlavní úkol v týmu, dle trenérky Ptáčkové, bude řízení a organizace hry a pod Bílou věž přichází jako první rozehrávačka.

Eliško, do lvic přicházíš z pražské Slavie, jaká tam byla situace po sezóně a co tě do Hradce přivedlo?

Na základě událostí, které se ve Slávii udály a ke kterým bych se nerada vracela, jsem se na konci sezóny stala volnou hráčkou. Zároveň s tím přišla i nabídka z Hradce, kterou jsem přijala. Hradecký styl basketbalu se mi vždy líbil a zároveň hrála určitou roli i změna prostředí, přeci jenom jsem celý život žila v Praze.

Jak dlouhé bylo tvé působení ve Slavii a kde si hrála předtím? Jaké zkušenosti, si myslíš, že si z minulého angažmá přinášíš?

První profesionální angažmá jsem měla v Chomutově v roce 2019, kde jsem odehrála jednu sezónu. Následující 3 sezóny jsem strávila ve Slavii, kde jsem měla možnost hrát s velmi zkušenými hráčkami, od kterých jsem se mnoho věcí naučila. Vzhledem k tomu, že jsem v letošním týmu jedna z nejstarších hráček, můžu své zkušenosti předávat dále.

Kdy jsi absolvovala první trénink tady v Hradci a jak jsi byla spokojená? Co se týče herního systému, v čem je to jiné? Co můžeš říct o svém postu, který hraješ, jak se v něm cítíš a jak ti sedí?

První trénink jsem absolvovala v červnu a byla jsem nadšená. Bylo to pro mě zase něco jiného. Herní systém pro mě bude naprosto odlišný. Loňskou sezónu jsme hráli převážně přes vysoké pivotky pod košem. Letos máme velmi mladý tým, a navíc nejsme úplně vysocí, takže hra bude založena na agresivní obraně a rychlém protiútoku. Hraji celý život na postu rozehrávačky. Pozice mi naprosto vyhovuje, jsem neustále v kontaktu s míčem, baví mě řídit a organizovat hru, což je zároveň můj hlavní úkol.

S jakou rolí do Hradce přicházíš a jaké jsou cíle do sezóny podle tebe?

Vzhledem k tomu, že jsem jedna z nejstarších, tak mojí rolí je být určitě leader týmu, umět zklidnit hru a zároveň být oporou hlavně ve chvílích, kdy se třeba nebude dařit podle představ. Cílem je určitě zabojovat o final4. Zároveň letos budeme hrát CEWL, ve kterém bychom také rády postoupily do final4 a zabojovaly o medailové pozice.

Co na Hradci oceňuješ a jak se Ti zde žije mimo basketbalové palubovky? Kam například ráda chodíš a jak tady trávíš volný čas?

Hradec je krásné město. Nadchl mě klid, který zde člověk může najít. Líbí se mi, že hned u centra jsou krásné parky a sady, kde se můžu projít a odpočinout si. Zároveň jsem milovník jídla a kávy, takže velký výběr restaurací a kaváren je pro mě naprosto ideální.

Co bys do sezóny ráda vzkázala fanouškům?

Na fanoušky lvic se moc těším. Doufám, že nás budou stále chodit podporovat na zápasy. Už se těším na úžasnou atmosféru, kterou na zápasech zatím vždy vytvořily.

Eliško, hodně štěstí v hradeckém dresu!