Salonky

Změny u Hradeckých Lvic: Vrací se trenérka Ptáčková, končí několik opor

20.06.2024
Na lavičku basketbalistek Hradce Králové se po roční pauze vrací trenérka české reprezentace Romana Ptáčková. Hradecké Lvice hlásí pro novou sezonu i další velké změny.

Kariéru ukončila kapitánka Klára Vojtíková a další dlouholetá opora Kristýna Čuperková. Odchází i dvě nejproduktivnější hráčky loňské sezony Kateřina Zeithammerová a Pamela Effangová a pravděpodobně i juniorská reprezentantka Charlotte Velichová. Lvice zároveň oznámily první tři posily. Ze Slavie přichází Eliška Žílová, z Trutnova Tereza Králová a ze Slovanky jedna z nejlepších ligových střelkyň loňské sezony Eliška Hálová.

Romana Ptáčková lavičku Hradeckých Lvic loni opustila po 12 letech, aby se mohla naplno věnovat práci u národního celku. V Hradci Králové ji nahradil slovenský kouč Peter Bálint. V závěru sezony ale v klubu skončil a ligovou soutěž dokončily hradecké basketbalistky s manažerem Miroslavem Volejníkem na lavičce. V play off ŽBL skončily Východočešky podruhé za sebou na čtvrté příčce.

Od začátku nové sezony 2024/2025 se Ptáčková na lavičku hradeckých basketbalistek vrací. Během předchozího působení Ptáčkové, která byla nejdéle sloužící trenérkou u jednoho týmu v ŽBL, získaly Hradecké Lvice hned sedm ligových medailí. V letech 2015, 2017, 2020 a 2021 skončil Hradec Králové v lize druhý hned za suverénkami z USK Praha. K tomu získal třikrát bronz.

V příští sezoně bude mít Ptáčková k dispozici výrazně obměněný kádr. Kapitánka Klára Vojtíková a další dlouholetá opora Kristýna Čuperková ukončily kariéru. Reprezentační rozehrávačka Kateřina Zeithammerová zamířila do Žabin, o čemž informoval brněnský klub.

"Líbí se mi bojovnost Žabin. Jde vidět jiná energie a že do toho jdou na sto procent. I fyzicky jsou jinak připravené. Je tu navíc daleko zkušenější konkurence," uvedla dvaadvacetiletá a jen 162 cm vysoká Zeithammerová, která o svém konci v Hradci Králové poprvé promluvila už na začátku v května v Klubovně.

Na odchodu je podle Volejníka také Pamela Effangová a možná i juniorská reprezentantka Charlotte Velichová, která by chtěla na univerzitu do USA. Tým posílí Eliška Žílová z pražské Slavie, Tereza Králová z Trutnova a jedna z nejlepších střelkyň uplynulého ligového ročníku Eliška Hálová ze Slovanky.