Jan Zadražil

Trenérka Romana Ptáčková s reprezentací v Mexiku

20.08.2024
Ještě před startem nové sezóny ŽBL si hlavní trenérka lvic Romana Ptáčková odskočila na reprezentační povinnosti za oceán, kde v hlavním městě Mexika vede své svěřenkyně na cestě za postupem na MS 2026 v Německu.

Češky již v sobotních brzkých ranních hodinách (v Mexiku v pátek večer 16.srpna) odehrály přípravný zápas proti domácím Mexičankám, které udolaly 57:45 a dobře se tak naladily na ostré kvalifikační zápasy.

Rozhovor s Romanou Ptáčkovou pro CZ.BASKETBALL

„Když se o tom bavíme, tak myslím, že dnes to bylo nejlepší. Jak při předchozím tréninku, tak v utkání s Mexikem některé hráčky brzy lapaly po dechu a byly zralé na střídání. Doufám, že se holkám srovnal i spánek a uvidíme. Budeme to určitě cítit stále, ale to i soupeři. Uvidíme, jaký to bude mít na Mali vliv,“ uvažuje trenérka.

„Máme jednu z nejtěžších skupin. Bude složité se z ní dostat, pak si myslím, že ta skupina křížem je trochu hratelnější. Jak už jsem říkala, tak jsem nechtěla z Asie Koreu a z Afriky Mali a oba celky jsme dostali. Soustředíme se na postup ze skupiny, to je hlavní cíl teď,“ dodává Ptáčková.

Zdroj: cz.basketball

Předkvalifikaci na světový šampionát tedy zahájily české hráčky v pondělí 19. srpna vítězstvím 84:63 nad týmem Mali. Po úvodních třech minutách, kdy se potýkaly s chybami, se český tým zlepšil a díky silné hře pod košem a pevné obraně si vybudoval až dvacetibodový náskok. Klíčovou hráčkou byla Julia Reisingerová, která zaznamenala 21 bodů a skórovala především po přesných asistencích a skvělé české kombinaci. Přestože Češky ztratily 25 míčů, vyrovnaly to stejným počtem asistencí a přeskákaly své soupeřky 50:35. Mali sice v průběhu zápasu několikrát zkorigovalo rozdíl ve skóre, ale Češky vždy dokázaly odpovědět klíčovými body, a tak si připsaly důležité vítězství.

Češky ještě čekají dva zápasy ve skupině, a to proti Jižní Koreji a proti Venezuele.

Česko vs. Jižní Korea | 21.8. v 1:30 SELČ

Česko vs. Venezuela | 22.8 ve 22:30 SELČ

Předkvalifikace FIBA Women's World Cup 2026

Rozpis kvalifikačních skupin (19.-25. srpna 2024)

Skupina A: Jižní Korea, Mali, Česko, Venezuela

Skupina B: Mexiko, Černá Hora, Nový Zéland, Mosambik

Skupina C: Brazílie, Maďarsko, Senegal, Filipíny

Skupina D: Rwanda, Velká Británie, Argentina, Libanon

Postupový klíč

Do kvalifikace na FIBA Women's World Cup (březen 2026) postoupí vítězové každého kvalifikačního turnaje, který se skládá ze dvou kvalifikačních skupin. Skupiny A a B se uskuteční v Mexico City (Mexiko), skupiny C a D v Kigale (Rwanda). Ze skupin postoupí vždy dva nejlepší celky, které se křížem utkají v semifinále a následném finále.

Zdroj: cz.basketball

Zdroj fotografií: facebook/cz.basketball