Jan Zadražil

Chci navázat na práci, kterou jsem zde odváděla předtím, říká Ptáčková

06.09.2024
Trenérka hradeckých lvic Romana Ptáčková se vrací po roční pauze a v rozhovoru mluví o úspěšném letním tažení s reprezentací v Mexiku, výzvách, které ji čekají s obměněným kádrem, a o svých očekáváních pro novou sezónu. Jaký bude bude její přístup a jaké má trenérka cíle? A co vzkazuje fanouškům?

Paní trenérko, nejprve vítejte zpět v Hradci Králové. Nedávno jste se vrátila z Mexika, kde jste byla poměrně úspěšná s reprezentací. Jak moc náročné to bylo? Jak to hodnotíte?

Toto léto bylo pro mě naprosto nejnáročnější, hlavně kvůli tomu, že předkvalifikace v Mexiku končila až na konci srpna. Bylo to náročné nejen pro mě, ale i pro všechny hráčky, které se po návratu musely ihned zapojit do svých týmů.

Jaký byl pro vás nejsilnější okamžik, na který budete ráda vzpomínat?

Vždycky je to ta sportovní stránka. Už jsem tam odjížděla s tím, že se soustředím výhradně na utkání, která nás čekají, a vůbec jsem nemyslela na to, že jsem v Mexiku, protože jsme tam nikdo nikdy předtím nebyli. Zpětně si ale budu vzpomínat na ta jednotlivá utkání. Poslední den, kdy jsme měli volno, jsme alespoň navštívili jedno zajímavé místo. Takže určitě ten sportovní úspěch bude na prvním místě, ale také vzpomínka na Mexiko, které je úplně jiný svět, a na přátelskou atmosféru místních lidí.

Po roční pauze se vracíte k hradeckým lvicím. Jaký bude váš přístup? Co se bude výrazně lišit od vašeho předchozího působení?

Myslím, že se nic výrazně lišit nebude. Chci navázat na práci, kterou jsem zde odváděla předtím. Co je teď úplně jiné, je velká obměna kádru, ta obměna je obrovská, tady vlastně nezůstal kámen na kameni. Když jsem odcházela před rokem, když pominu nějaké dorostenky, tak tady jsou možná 2 hráčky, takže ten tým je zcela nový a tohle je obrovská výzva.

Jak jste zatím spokojená s přípravou týmu před sezónou a před zápasy v ženské basketbalové lize?

Dnes je čtvrtek, od pondělí jsem tady, takže je ještě brzo na nějaké hodnocení. Tým je velmi mladý, a já jsem zvyklá pracovat s mladými hráčkami, takže to vnímám jako výzvu, aby se hráčky individuálně posouvaly. Zatím je pro mě velkou neznámou, jak si tým sedne.

Jaké jsou ambice pro letošní sezónu? S jakými cíli do sezóny vstupujete?

Jak jsem už zmínila, nebudu řešit velké ambice. Chci, aby každá hráčka dostala příležitost ukázat své maximum. Uvidíme, na co to bude stačit, a jak bude vypadat herní výkon celého týmu. Zatím jsme neodehráli žádné přátelské utkání, takže budu moudřejší až po nich.

Na závěr bych se rád zeptal na atmosféru v hale, která je vždy skvělá, a hradečtí fanoušci podporují lvice i na venkovních zápasech. Co byste jim vzkázala do nové sezóny?

Doufám, že nám zůstanou věrní. To je pro mě to nejdůležitější — věrnost. A pokud dokáží své řady ještě rozšířit, bude to skvělé. I když máme velmi mladý tým, doufám, že ukážeme hradecké srdce, a to je to, co si přeji ze všeho nejvíc. Pak by mohla podpora fanoušků pokračovat.