JZ

NOVÉ LVICE: Rozhovor s Terezou Královou

12.09.2024
PŘEDSTAVUJEME NOVÉ LVICE: Tereza Králová je 184 cm vysoká talentovaná hráčka na pozici křídla 2-3 ročníku 2001. Je bývalou mládežnickou reprezentantkou a aktuálně členkou reprezentačních výběrů 3x3. Do týmu lvic přichází z nedalekého Trutnova, kde strávila 9 let, z toho 6 let v nejvyšší ženské basketbalové lize. V Hradci Králové našla ideální prostředí pro svůj další rozvoj mezi mladými hráčkami a těší se na nové výzvy v týmu zaměřeném na agresivní obranu, týmovou spolupráci a rychlý přechod do útoku.

Terez, ty přicházíš do týmu lvic z nedalekého Trutnova, hradeckého rivala, jak dlouho jsi tam působila a jaké zkušenosti si z minulého angažmá přinášíš?

V Trutnově jsem působila 9 let, z toho 6 let v nejvyšší ženské basketbalové lize. Z Trutnova si přináším především herní zkušenosti na pozici 2-4, které jsem za dobu mého působení měla možnost nasbírat od starších a zkušenějších spoluhráček. Věřím, že tyto zkušenosti uplatním nejen v zápasech, ale také na trénincích, kde jimi mohu pomoci v rozvoji dalších mladších hráček.

Ty jsi absolvovala první trénink na hradecké palubovce tuším někdy v červnu, jak se vypořádáváš se začleněním do týmu a adaptací do herního systému? V čem je to jiné?

Ano, je tomu tak, první tréninky jsem absolvovala s týmem již na začátku června pod vedením Ondřeje Matýse. Byla to pro mě velká změna a zároveň velmi pozitivní a potřebný impuls. Myslím, že jsem se v novém týmu začlenila dobře, většinu holek jsem již znala z předchozích let ze ŽBL nebo z mládežnických reprezentací. Herní systém jsem již trochu znala z reprezentace U20, ve které jsem hrála pod paní trenérkou Ptáčkovou. Samozřejmě, je to v mnohých směrech odlišné oproti systémům, které jsem hrála v Trutnově. Tady v Hradci je hra založena primárně na agresivní obraně, týmové spolupráci, rychlé hře dopředu a na využívání silných stránek jednotlivých hráček v týmu.

Jaký post hraješ nejraději, jak se v něm cítíš a jak ti sedí? Jsou nějaké konkrétní role nebo situace na hřišti, ve kterých se chceš v této sezóně zlepšit nebo na které se zaměřit?

Nejraději hraji na pozici 2-3, myslím, že zde mohu nejvíce využívat své basketbalové a atletické schopnosti a dovednosti. V letošní sezóně bych se nejvíce chtěla zaměřit na obrannou činnost, ve které mám mezery. A pokud by se k této činnosti přidal i další individuální rozvoj a třeba i zlepšení úspěšnosti střelby, byl by to příjemný bonus.

Co se týče města, jak se Ti líbí v Hradci, protože je asi jasné, že jsi znala hlavně okolí haly. Jaké byly tedy Tvé první dojmy z města nebo si to tu znala i jinak a jinde?

Hradec jsem trochu znala již z minulých let, studuji tu na pedagogické fakultě. Město jsem si jinak naprosto zamilovala, především díky své jedinečné atmosféře, ale také z možností vyžití, které město nabízí.

Co na Hradci oceňuješ a jak se Ti zde žije mimo basketbalové palubovky? Kam například ráda chodíš a jak tady trávíš volný čas?

Nejvíce na Hradci jako klubu oceňuji koncept a filozofii, kterou se zde rozhodli jít. Velmi dbají na rozvoj mladých hráček, které následně dostávají příležitosti i v seniorské kategorii. Oceňuji u A-týmu i velkou snahu o prezentování se primárně s mladými českými hráčkami, které se tak mohou i nadále posouvat kupředu. Na Hradci jako městě oceňuji především docházkovou vzdálenost do všech potřebných koutů Hradce. Ale nesmím zapomenout zmínit krásu procházek, které Hradec nabízí. Hlavně podél řeky, v sadech a parcích, či městských lesích, protože to je krom navštěvování místních podniků, jakožto milovnice jídla, nejčastější aktivita, jak zde trávím volný čas.

Co bys do sezóny ráda vzkázala fanouškům?

Blížíme se k začátku nové sezóny a já bych vám chtěla poslat vzkaz plný nadšení, energie, vděku a očekávání. Tým se připravuje na velké výzvy a my jsme odhodláni ukázat, co v nás je. Vaše vášeň pro basketbal a podpora našeho týmu je neocenitelná. Každý zápas, který sledujete, každý potlesk, který zní z tribun, dodává celému týmu sílu a motivaci k ještě lepším výkonům. Ať už jste na zápasech, či jen podporujete náš tým z domova, vaše přítomnost a podpora je klíčová. Pojďme tedy společně vytvořit skvělou atmosféru a podpořit náš tým na cestě za úspěchem. Děkujeme, že jste s námi!

Terez, hodně štěstí v hradeckém dresu!