JZ

Chance ŽBL 2024/25 byla oficiálně zahájena

24.09.2024
Ženská basketbalová liga (ŽBL) se po letní přestávce opět vrací na scénu a letos přináší průlomový ročník, který nabídne rekordní televizní pokrytí. Skupina TV Nova přichystala minimálně 33 přímých přenosů, což je zatím nejvyšší počet v historii této soutěže. Tento krok je nejen důležitým bodem pro popularizaci ženského basketbalu v Česku, ale také zásadní pro to, aby sport získal větší pozornost a přilákal novou generaci mladých hráček.

Nový ročník nejvyšší ženské basketbalové soutěže byl oficiálně zahájen tradiční tiskovou konferencí, která se konala v prostorách sportovní haly Královka v Praze na Letné. Zástupci klubů, partneři, média i vedení České basketbalové federace zde představili novinky pro sezónu 2024/25.

Letošní ročník odstartoval v úterý 24.9. chomutovským derby a již tuto neděli pokračuje brněnským derby mezi KP Brno a Žabinami, které bude reprízou loňského semifinále. Diváci se mohou těšit na pravidelné přenosy v každém kole soutěže, což jim umožní sledovat vrcholná utkání v ŽBL po celou sezónu. Šéf basketbalové ligy, Jakub Večerka, pro TN.cz doplnil, že novinkou je možnost nabídnout až čtyři přenosy týdně v průběhu play-off, čímž se zážitek pro fanoušky ještě více prohloubí. "Chceme fanouškům nabídnout ten nejlepší zážitek z každého kola a přenést atmosféru zápasů přímo k nim domů," dodal.

Velkou novinkou je návrat Středoevropské ligy CEWL, která rozšíří evropské působení českých týmů mimo tradiční účastníky Euroligy a EuroCupu. Tento formát přinese nové příležitosti pro více českých týmů měřit se s mezinárodní konkurencí. Ligový systém zůstává stejný jako v předchozím roce – po základní části, kde se všechny týmy utkají dvakrát každý s každým, bude následovat nadstavba. Do skupiny A1 postoupí pět nejlepších týmů a do skupiny A2 zbylých pět, což vyvrcholí klasickým play-off.

Týmy se v průběhu sezóny také zúčastní Česko-slovenského poháru, který vyvrcholí turnajem Final4, kde se střetnou dva nejlepší týmy z Česka a dva ze Slovenska. Tento turnaj opět proběhne bez účasti ZVVZ USK Praha.

Jak již bylo zmíněno, tento ročník bude nejen o boji na palubovkách, ale také o tom, jak se bude dařit šířit povědomí o ženském basketbalu širší veřejnosti. Díky většímu pokrytí a mediální pozornosti věříme, že fanoušci budou moci ještě více prožívat každé utkání a že podpora ženského basketbalu bude nadále růst. "Doufám, že tohle zvýšené pokrytí přivede k basketbalu mnohem víc malých dětí. Náš sport to rozhodně potřebuje." uvedla pro TN.cz Romana Ptáčková, trenérka Hradeckých lvic a národního týmu žen.


Sezóna 2024/25 bude klíčová i vzhledem k dvěma velkým akcím, které se uskuteční po jejím skončení. V červnu 2025 Brno přivítá elitní evropské týmy v rámci základní skupiny ženského EuroBasketu. O měsíc později, v červenci, se v Brně odehraje Mistrovství světa juniorek kategorie U19, které představí světové talenty budoucnosti. Oba turnaje budou mít české zastoupení, a mnoho hráček z letošní sezóny Chance ŽBL se těchto prestižních akcí zúčastní.

Hradecké lvice do této sezóny vstupují s jasným cílem – pokusit se obhájit své loňské úspěchy, kdy jsme dosáhly na semifinále a konečné 4. místo. S odhodláním a energií chceme i letos bojovat o nejvyšší příčky a potvrdit naši pozici mezi nejlepšími týmy soutěže. Do nové sezóny vstoupíme venkovním zápasem proti nováčkovi soutěže, týmu LOH 28 Chomutov. Utkání se odehraje 1. října od 19:00 a bude pro nás první příležitostí, jak ukázat, že jsme s novým týmem připraveni na novou sezónu plnou výzev.

Zdroj: ŽBL.BASKETBALL , TN.cz