JZ

NOVÉ LVICE: Rozhovor s Kristýnou Brabencovou

02.10.2024
Kristýna Brabencová, narozená v roce 1999, je talentovaná hráčka na pozici 2, 3 až 4, měřící 182 cm. Po pěti letech strávených v zahraničí se vrátila do Česka, kde dříve hrála za USK a Žabiny. Zkušenosti si přináší z různých evropských soutěží, včetně nejvyšší slovenské ligy, kde působila v Banské Bystrici a zahrála si EuroCup i Alpe Adria Cup. Kristýna má za sebou také dvě sezóny v německé lize a dva roky na univerzitě v USA. Kristýna pochází ze sportovní rodiny – její dědeček Kamil Brabenec byl slavný český basketbalista, ale ona sama se charakterově cítí spíše po rodičích. Kromě basketbalu ráda tráví čas se svým přítelem v Poděbradech, chodí na procházky se svým psem, vaří a objevuje nové kavárny.

Kristýno, přicházíš k nám do Hradce, takže ti patří velké přivítání. Můžeš nám prozradit, odkud přicházíš, kde jsi trávila poslední basketbalové měsíce a jaké zkušenosti si s sebou do našeho týmu přinášíš?

Přicházím zpět do Česka po pěti letech. Loni jsem hrála v nejvyšší slovenské lize v Banské Bystrici, se kterou jsem si zahrála i EuroCup a Alpe Adria Cup. Předtím jsem dvě sezóny působila v nejvyšší lize v Německu a dva roky jsem hrála na univerzitě v USA. V Česku jsem dříve nastupovala za USK i Žabiny. Do Hradce si přináším především zkušenosti z různých evropských soutěží a věřím, že to, co jsem se naučila, budu moct zužitkovat a předat i mladším spoluhráčkám. Máme mladý tým, takže se ode mě očekává, že přinesu na hřiště klid a zkušenosti.

Absolvovala jsi už s týmem nějaký trénink? Jak probíhá tvé začlenění do kolektivu a jak se přizpůsobuješ hernímu stylu? V čem myslíš, že to v Hradci bude jiné?

Můj přestup byl trochu komplikovaný, protože jsem si na posledním turnaji 3x3 poranila kotník, takže zatím moc tréninků neproběhlo. Kolem týmu se ale pohybuji už delší dobu a s většinou holek jsem se znala dříve, takže v začleňování nebyl žádný problém. :) Společných tréninků zatím moc nebylo, ale věřím, že si na mě holky rychle zvyknou i na hřišti a brzy nám to začne fungovat tak, jak bychom chtěly.

Na jaké pozici hraješ nejraději a co ti na ní vyhovuje? Máš nějaké konkrétní oblasti, na které by ses v této sezóně chtěla zaměřit a zlepšit?

Nejčastěji hraji na křídle, ale nejsem úplně typické křídlo, protože se občas objevím i na jiných pozicích. Vyhovuje mi to, protože si mohu v různých situacích přizpůsobit hru a využít své dovednosti tam, kde mi to zrovna sedí.

Lidé, kteří tak nesledují basketbal, možná nevědí, že jsi vnučkou Kamila Brabence, našeho slavného hráče a trenéra. V čem si myslíš, že jsi na hřišti po dědečkovi, nebo co jsi po něm zdědila za vlastnosti, ať už herní, nebo osobnostní?

Na otázku s dědou odpovím trochu jinak. Můj táta hrál dlouho profesionálně hokej a máma hrála basketbal, takže spoustu věcí mám po nich. Sport máme v rodině ze všech stran, a i když věřím, že nějaké geny po dědovi mám, charakterově jsem spíš po rodičích. Co se týče basketbalu, těžko se to srovnává, protože děda hrál v úplně jiné době, kdy byl basketbal hodně odlišný. Co ale máme v rodině všichni společné, je soutěživost a píle.

Jaké byly tvé první dojmy z Hradce? Byla jsi tu už někdy předtím, nebo je to pro tebe úplně nové prostředí?

V Hradci jsem byla už několikrát, jako mladší jsem sem často jezdila na zápasy a turnaje. Teď se ale těším, že budu mít možnost město poznat z nového úhlu a najít si zde místa, která si oblíbím.

Co tě na Hradci jako městě nejvíc zaujalo? Jak ráda trávíš volný čas mimo basketbal a máš už nějaká oblíbená místa, kam chodíš relaxovat?

Můj přítel momentálně bydlí v Poděbradech, takže hodně času trávím tam s ním. Čas, který netrávím v hale, věnuji Ondrovi nebo našemu pejskovi, se kterým chodím na procházky. Ráda také vařím, hledám nové kavárny a trávím čas s přáteli.

Co bys chtěla vzkázat našim fanouškům před začátkem nové sezóny?

Fanouškům bych chtěla vzkázat, že se mají na co těšit. Budeme moc rády, když nás přijdou podpořit, a na každém zápase je velmi rádi uvidíme.

Kristýno, hodně štěstí v hradeckém dresu!