JZ

Rozhovor s novým kondičním trenérem Lukášem Sychrou

15.10.2024
Lukáš Sychra je bývalý hráč nejvyšší mužské basketbalové soutěže, který se po skončení své hráčské kariéry rozhodl věnovat kondičnímu tréninku, zejména kvůli osobní zkušenosti se zraněním. Uvědomil si, jak zásadní je fyzická příprava nejen pro výkon, ale i pro prevenci zranění. Díky své hráčské zkušenosti chápe potřeby basketbalistů a basketbalistek v různých fázích sezóny, umí najít rovnováhu mezi zatížením a odpočinkem a snaží se přizpůsobit trénink individuálním potřebám. V našem klubu se chce zaměřit na moderní silový a kondiční trénink, prevenci zranění a funkční pohyb, přičemž s týmem pracuje třikrát týdně a klade důraz na přípravu hráček na každý zápas​.

Lukáši, co tě vedlo k tomu, že ses po kariéře hráče rozhodl věnovat kondičnímu tréninku?

Bylo to především zranění, které mě během kariéry potkalo. Díky zranění jsem si uvědomil, jak důležitá je správná fyzická příprava nejen pro výkon, ale hlavně pro prevenci dalších zranění. Už během hráčské kariéry mě bavilo posilování, zajímal jsem se o výživu a regeneraci, což mi dalo skvělý základ. Jako bývalý hráč rozumím tomu, jak se hráči cítí v jednotlivých fázích sezóny, co od tréninku potřebují a jak důležité je najít rovnováhu mezi zatížením a odpočinkem. Mám také lepší porozumění pro to, jak pracovat s různými hráčskými typy a jak nastavit tréninkové jednotky tak, aby měly co největší přínos.

Jaké nové trendy plánuješ přinést do kondiční přípravy u Hradeckých lvic a jak intenzivně tu budeš působit?

Určitě se zaměřím na moderní silový a kondiční trénink, který klade důraz na funkční pohyb, sílu a výbušnost. Velmi důležitá pro mě bude i prevence zranění. Plánuju zavést speciální cvičení, která pomohou hráčkám posílit klíčové svalové skupiny, zlepšit stabilitu a flexibilitu, aby byly schopné odolávat zátěži během sezóny a předešly zraněním. Co se týká mého působení, budu s týmem pracovat třikrát týdně – v pondělí, ve středu a v pátek. Samozřejmě se budu také soustředit na přípravu na zápasy, abychom byli na každé utkání co nejlépe fyzicky připraveni.

Vidíš nějaký rozdíl v trénování kondice mužů a žen? Jak to plánuješ přizpůsobit pro naše hráčky, přeci jen je tam velký fyzický a fyziologický rozdíl?

Při práci s ženským týmem je důležité klást důraz na individuální přístup. Individuální přístup ke každé hráčce je klíčový, abychom dosáhli co nejlepších výsledků a zajistili rovnováhu mezi nároky na výkon a regeneraci.