U15

U15 drží průběžný bronz v rámci Středoevropské ligy

17.10.2022
V termínu 13.-16.10. se tým žákyň U15 zúčastnil turnaje v rámci MEL. Do soutěže se přihlásilo devět týmů z pěti států – Maďarska, Slovenska, Finska, Polska a České republiky. Hraje se systémem každý s každým v rámci dvou třídenních turnajů. Ten první proběhl v maďarské Pécsi a naše mladé Lvice se vrátily domů se dvěma výhrami a dvěma prohrami.

První utkání se hrálo v pátek s maďarským celkem DVTK Academy Miskolc, se kterým jsme se potkali na jaře na turnaji v Šoproni a chtěli jsme mu oplatit porážku o 10 bodů. Zápas byl jako na houpačce, první čtvrtinu vyhrály Maďarky o 10 bodů, druhou zase my o 17, třetí soupeřky o 14. Do posledního čtvrtky jsme šli se ztrátou sedmi bodů a i když holky dělaly, co mohly, proti soupeřkám a rozhodčím se jim nepodařilo výhru urvat. Výsledek 76:66 pro Miskolc, jinak na doskoky 43 – 43, ztráty 35 – 35, zisky 22 – 26 zcela vyrovnané. Nemalý rozdíl byl ovšem v trestných hodech, kterých soupeřky střílely 26, z toho 18 proměnily. Nám jich rozhodčí umožnili pouze 10, přičemž 8 šestek bylo úspěšných.

V ten samý den večer jsme změřili síly s MBK Ružomberok. Slovenský tým s námi v první čtvrtině držel krok, ale ve druhé už se nám podařilo odskočit na rozdíl 13 bodů. V dalších hracích obdobích jsme náskok navyšovali a se závěrečným klaksonem svítilo na tabuli skóre 80:55.

V pátek nás čekal další slovenský tým, a to YOUNG ANGELS Košice. Východňárky měly výškovou převahu a velmi šikovnou rozehrávačku. Naše holky vstoupily do zápasu odhodlaně a bojovně. Hned od začátku se ujaly vedení a po celou dobu měly navrch. Nebylo tomu jinak i po zranění jedné z opor Tatiany Dittrichové, která již do průběhu utkání nezasáhla. Rychlými protiútoky s úspěšným zakončením a solidní střelbou z delší vzdálenosti jsme si zasloužili vítězství 80:57.

V posledním zápase, který se hrál v neděli v ranních hodinách, jsme se utkali s finským týmem Tapiolan Honka. Finky byly vyšší a urostlejší, ale to se v první čtvrtině neprojevilo. Do hry jsme vlétly jako střely a vypadalo to, že naše rychlost, důsledné doskakování a hezké kombinace budou klíčem k úspěchu. Po první čtvrtce jsme vedly 26:8. Po dvouminutové pauze však přišly na palubovku úplně jiné soupeřky. Finky začaly využívat své fyzické převahy, výborně doskakovaly, urputně bránily, bezchybně střílely a nezastavily je ani naše dva oddechové časy. Do poločasu se jim povedlo stáhnout náš osmnáctibodový náskok na rozdíl sedmi bodů. Druhá půlka nepřinesla z naší strany nic nového, zbytečné ztráty, zbrklé zakončení, nedůrazné doskakování a nepřesné střely napomohly soupeřkám smazat jejich manko. Stav 68:68 se závěrečným klaksonem nás poslal do prodloužení, ve kterém jsme neproměnili jedinou šanci, oproti Finkám, které vstřelily 8 bodů. Konečný výsledek 68:76 v náš neprospěch, avšak velice užitečná zkušenost ku prospěchu všech, jak hráček tak trenérů.

V průběžném pořadí jsme na 3. místě, za DVTK Miskolc a Tapiolan Honkou. Nejlepší střelkyní celého turnaje se stala naše Dominika Pencáková, která vstřelila průměrně 25,75 bodů za zápas. Skvělý výkon předvedla Klára Žižková a Táňa Dittrichová.

Další část Středoevropské ligy se uskuteční v lednu v maďarské Šoproni, kde se popasujeme s polským Zaglebie Sosnowiecem, maďarskou Šoproní a Pécsí, a také s českými krajankami ze SBŠ Ostrava.