Český pohár

Prohra v Brně znamená neúčast ve Final 4

19.01.2023
O krok blíže obhajobě vítězství v Českého poháru jsou po včerejší čtvrtfinálové výhře Žabiny Brno. Před domácí kulisou porazily Lvice 81:62 a zajistily si tak vstupenku na finálový turnaj v Chomutově. O letošním šampionovi se rozhodne poslední únorový víkend ve kterém se o zlato utkají Chomutov, Žabiny Brno, Slovanka a basketbalistky SBŠ Ostrava, které v dramatické koncovce vyřadily KP Brno.

Čtvrtfinálový souboj v hale Rosnička připomínal spíše duel finálového turnaje. Los byl neúprosný a tak se utkaly dva týmy, které pomýšlely na příčky nejvyšší. Od první minuty utkání oba celky předváděly rychlý a tvrdý basketbal. Lvice hnala především Pamela Effangová, která za první desetiminutovku vstřelila většinu bodů hostujících hráček. Přílišnou agresivní obranou si však její tým vykoledoval dvakrát více faulů (4:9) než domácí Žabiny. Brňanky tak při skvělé úspěšnosti z trestných hodů (12/14) a parádní spolupráci v útoku po první čtvrtině vedly těsným rozdílem 25:22.

A když už to vypadalo na zlom v úvodu druhé desetiminutovky, ve skvělé formě hrající Effangová vysoký trhák domácích nedovolila. Po vyrovnanější první polovině (51:43) však přišla střelecká smršť Brii Holmes a Nikoliny Knežević, které rozhodly o výhře Žabin. „Dlouho jsme se držely. Ale ve chvíli, kdy jsme se mohly dotáhnout, tam byly obrovské herní a zkušenostní kvality Brii Holmes a Nikoliny Knežević, kterým to padalo z velké vzdálenosti. U nás se chytla jen Pamela Effangová v útočné fázi, což na soupeře nemohlo stačit,“ potvrdila trenérka hostujícího týmu Romana Ptáčková.

Žabiny i přes bodově chudou poslední čtvrtinu (9:6) nakonec přehrály Hradecké lvice 81:62 a zajistily si tak účast ve Final4 Českého poháru. „Byl to pro nás důležitý zápas a jsem ráda, že jsme ho vyhrály. Proti Hradci není nikdy snadné hrát, protože jsou hodně agresivní jak v útoku, tak obraně. Stálo nás to dneska hodně energie, což se projevilo v závěru utkání, kdy jsme nebyly schopné několik minut skórovat,“ okomentovala Nikolina Knežević, autorka 16 bodů.

S radostí z postupu se svěřil i hlavní trenér Žabin. „Zápasy s Hradcem jsou vždy náročné a abnormálně tvrdé. Jsem velmi rád, že jsme to dneska zvládli, protože jeden z našich cílů byl postup na Final4. A obhajoba prvního místa je tak o něco blížě,“ řekl Viktor Pruša.