Redakce

Dalekonosná trefa Zeithammerové i skvělý nájezd Vojtíkové. Češky postupují na ME

14.02.2023
České basketbalistky postoupily na patnáctý evropský šampionát za sebou. Rozhodl o tom závěrečný duel kvalifikace, v němž porazily o dvacet bodů Nizozemsko. Rozhodující tvrdě hraná bitva v pražské hale Královka probíhala ve skvělé atmosféře před téměř dvěma tisícovkami hlučných fanoušků. Na palubovku se v tomto utkání dostaly i Lvice z Hradce Králové Kateřina Zeithammerová s Klárou Vojtíkovou a rozhodně se neztratily.

Klíčovým faktorem úspěchu českých reprezentantek byla obrana. Domácí tým za první tři čtvrtiny dovolil soupeřkám pouhých třicet bodů. A jelikož na útočné polovině se po horší první části zlepšil, před závěrečnou desetiminutovkou bylo rozhodnuto (54:30). Hradecká trenérka Romana Ptáčková do hry poslala také dvě svoje svěřenkyně z východočeského klubu. Rychlonohá rozehrávačka Kateřina Zeithammerová se blýskla dalekonosnou trefou (2-3 metry za trojkovým obloukem), na palubovce pobyla patnáct a půl minuty, ke třem bodům přidala jeden doskok a jednu asistenci.

Pivotka Klára Vojtíková vynikala bojovností a náramně se jí povedla dvoubodová akce, kdy se precizně otočila kolem své obránkyně a rychlým nájezdem skórovala. Na hřišti byla vidět osm minut, ke dvěma bodům připojila dva doskoky. Další Hradecká lvice, křídelnice Pamela Therese Effangová, která nastoupila ve čtvrtek proti Irsku, se tentokrát nevešla na dvanáctičlennou zápasovou soupisku.

Romana Ptáčková, trenérka Česka: „Možná to pro nás bylo psychicky náročné, protože to bylo vabank, jedno utkání, kdy se může i nemusí zadařit, ale my jsme to zlomily skvělou defenzivou, což byl základ úspěchu. Ani jsem netušila, že to ve druhé čtvrtině bylo skoro devět minut, za které Nizozemky daly jediný bod ze hry. Nepamatuju se, že bych něco takového někdy zažila. Skvělý výkon podala kapitánka Březinová. V polském klubu teď neměla na růžích ustláno, ani nehrála a nepřijela v úplně skvělé fyzické kondici, ale dala tam vše, co v ní je. Je chytrou hráčkou a některé své limity nahradila něčím jiným. Přehrála i soupeřku, která má za sebou i Euroligu, ale nedala nic, zatímco Renáta měla 19 bodů. To mluví za vše.“

zdroj: Deník