Federální pohár

Žabiny ovládly Federální pohár, lvice berou stříbro

13.03.2023
Posledním třetím hracím dnem vyvrcholil v neděli druhý ročník Federálního poháru žen v basketbale. Elitní osmička ženských týmů z nejvyšších soutěží na Slovensku a v Česku si to rozdala o titul federálních šampionek a podruhé za sebou slaví tým z Česka. Na nejlepší slovenský tým zbyla až bronzová příčka.

První duel dne bylo utkání dvou celků dosud bez vítězství o konečné sedmé místo a střetly se v něm celky pražské Slavie a slovenského Ružomberoku. S alespoň jednou výhrou odjíždí z Hradce celek Slavie, který přehrál soupeřky 77:65 a obsadil sedmou příčku. Slavia v utkání ani jednou neprohrávala, přesto to nebyl nijak jednoduchý duel, který se po relativně vyrovnaném poločase lámal až po přestávce. V tu chvíli totiž Ružomberok nedokázal zareagovat na nápor Pražanek před přestávkou, rozdíl najednou vystřelil ke dvaceti bodům rozdílu a najednou nebylo o co hrát. Ružomberoku nepomohla ani velmi dobrá střelba v poslední čtvrtině, kdy se předchozí útočné trápení nepodařilo nahradit. Střelecky zářila zejména kapitánka Ružomberoku Alexandra Buknová, která se blýskla 24 body, o tři body méně zvládla opora Slavie Makeda Nicholas.

S postupujícím nedělním odpolednem rostlo i drama, a to i s utkáním o páté místo, ve kterém došlo na střet dvou slovenských družstev – Šamorína a Slávie Banské Bystrice. Od začátku měla jasně navrch Slávia, která si rychle začala budovat mírný náskok, který se postupně navyšoval až se zápas po přestávce změnil v menší debakl. Šamorín se extrémně trápil střelecky, proměnil jen jedenáct pokusů z pole za celý zápas a nezvládl při porážce 34:69 ani bod za minutu. Banskou Bystricu dovedlo ke konečnému pátému místu šestnáctibodové duo Kozáková – Kollárová. Jedinou dvoucifernou střelkyní Šamorína byla s deseti body Tilda Slama.

Do třetího zápasu dne o bronzové medaile naskočil proti Piešťanským Čajkám po 24 hodinách výrazněji zdravější celek KP Brno, který v oslabené sestavě schytal ve včerejším semifinále debakl od Hradce Králové. Ani posílená sestava ale KP příliš nepomohla, Čajky působily i přes třetí duel ve stejném počtu dní svěžeji a kompaktněji a v souboji dvou eurocupových účastníků Brňanky přehrávaly od prvních minut. Bylo z toho slovenské vedení až o dvacet bodů krátce před poločasovou pauzou, které dávalo Piešťanům hodně navrch. Brněnský celek, připravující se na čtvrtfinále Chance ŽBL, ale v druhé půli (dost možná i po důraznější domluvě od trenérky Marcely Kramer) výrazně zabral a už ve třetí čtvrtině se pak podařilo Královopolankám snížil rozdíl ve skóre na polovinu. Když pak byl na začátku poslední čtvrtiny mezi soupeři rozdíl sedmnácti bodů, vypadalo to jasně, přesto KP předvedlo ještě jeden nápor, který je po šestkách Dominici Hynkové přiblížil v poslední minutě na pět bodů, dál to ale už nešlo a byla z toho porážka 59:64. Čajky dovedla k výhře jako nejlepší střelkyně Natália Martišková se 13 body, KP bojující v sedmi hráčkách nestačilo čtrnáct bodů Anežky Kopecké, na jedenácti se shodly Petra Malíková a Eva Kopecká.

Konečnými vítězkami druhého ročníku Federálního poháru se staly vítězky aktuálního Českého poháru Žabiny Brno. Celek trenéra Viktora Pruši přehrál v nedělním podvečerním finále obhájkyně loňského prvenství a domácí pořadatelky z Hradce Králové relativně hladce 101:77. I přes očekávání se tak fanoušci nedočkali příliš vyrovnané koncovky. Našlápnuté Žabiny hrají v posledních týdnech ve velké herní pohodě a působily v hale na Eliščině nábřeží skoro neporazitelně. Lvice vedly jen v úvodních minutách nejtěsnějším rozdílem, než převzaly Žabiny iniciativu a sérií 8:0 utekly v sedmé minutě poprvé do dvouciferného vedení. V ostré ofenzivě pokračovaly Žabiny i nadále. Hradec předvedl sice v jedné fázi druhé čtvrtiny slušné snížení, závěr první půle ale patřil znovu Brňankám, stejně tak úžasná střelecká třetí čtvrtina. V té Žabiny zasypaly soupeřky pětatřiceti body a dostaly rozdíl vysoko přes třicetibodovou hranici Až v úplném závěru došlo ze strany Žabin k uspokojení a předvedly nevýraznou poslední čtvrtinu, ve které Hradec dokázal korigovat, i tak padl jasně 77:101 a Žabiny mohly slavit. Vyváženou ofenzivu Žabin s pěti dvoucifernými střelkyněmi vedla s 22 body Američanka Bria Holmes, na dvacet bodů se dostala Natálie Stoupalová. Hradec měl elitní střelkyni v exhráčce Brna Aleně Hanušové, která nastřílela 14 bodů.

Kompletní fotogalerie - ZDE

Rozpis utkání:

Pátek 10.3. 2023

čas utkánídomácíhostévýsledek
12:00BLK Slavia PrahaPiešťanské Čajky44 : 74
14:30Žabiny BrnoSlávia Bánská Bystrica103 : 57
17:00KP BrnoMBK Ružomberok83 : 54
19:30Sokol Hradec KrálovéŠBK Šamorín89 : 41

Sobota 11.3. 2023

čas utkánídomácíhostévýsledek
11:00 o 5.-8. místoSlavia Bánská BystricaBLK Slavia Praha64:50
13:30 o 5.-8. místoŠBK ŠamorínMBK Ružomberok61:51
16:00 semifinálePiešťanské ČajkyŽabiny Brno54:68
18:30 semifináleSokol Hradec KrálovéKP Brno124:40

Neděle 12.3. 2023

čas utkánídomácíhostévýsledek
10:00 o 7.místoBLK Slavia PrahaMBK Ružomberok74:65
12:30 o 5.místoSlavia Bánská BystricaŠBK Šamorín69:34
15:00 o 3.místoPiešťanské ČajkyKP Brno64:59
17:30 fináleŽabiny BrnoSokol Hradec Králové101:77