Federální pohár

Federální pohár, prestižní akce s různým přístupem

16.03.2023
Druhý ročník Federálního poháru je za námi, po loňském vítězství jsme získali stříbro a vzhledem k tomu, v jakém zdravotním stavu se po celou sezónu nacházíme musíme být spokojené. Stejné je to i po organizační stránce. Vše klapalo, primátorka Hradce Králové zahájila i osobně sledovala naše zápolení, divácká kulisa byla velmi slušná, online přenosy běžely do světa. Věříme, že jsme připravili důstojné prostředí akci tohoto rozměru.

Na začátek připomínka k tomu, jak to bylo v loňském roce na Slovensku náročné. Museli jsme ve 3 dnech zvládnout 3 utkání (stejně jako Slovanka, Young Angels Košice a Banská Bystrica). Ružomberok a Piešťany byly nasazeny rovnou do semifinále. Postupně jsme porazili Banskou Bystrici, Piešťany a ve finále Young Angels Košice. To jen připomínka toho, že loni to měly 2 slovenské týmy o něco lehčí.

Letošní rok se sešel v kompletním složení 8 týmů, bylo tedy zaručeno, že všechny týmy budou mít stejné podmínky, odehrají ve stejném složení stejný počet utkání. Bohužel toto platilo jen do chvíle, kdy se KP Brno rozhodlo udělat si vlastní pravidla a speciální výhodu pro sebe. Ke druhému utkání poslali „něco“ jako rezervu, kdy přijelo pouze 9 hráček. No, přijelo je možná silný výraz, protože 4 z nich bydlí právě v Hradci Králové, protože jsou nedávnými hradeckými hráčkami, které odešly do Brna studovat. Toto rozhodnutí bylo silně amorální ke všem dalším týmům, které se k turnaji postavily čelem. Týmy ze Slovenska k nám musely dorazit z větší dálky, hrály také ve velmi úzké rotaci, odehrály v plném nasazení všechna utkání. Každý máme zřejmě pravidla fair play jinak nastavená a vyznáváme jiné hodnoty.

Ale i tak patří poděkování všem organizátorům, rozhodčím a v neposlední řadě hráčkám, které bojovaly na naší domácí palubovce.

Hradecké ohlasy:

Pavlína Springerová, primátorka Hradce Králové:

Špičkový sport v Hradci není jen fotbal a hokej. Jeden z vrcholů sezony prožívaly hradecké basketbalistky během uplynulého víkendu. Znalci vědí, zasvěcení milují: atmosféra těchto zápasů je úžasná a stojí za stejnou pozornost jako Votroci či ledoví borci u Orlice.

Romana Ptáčková, hlavní trenérka Sokola Hradec Králové:

V našem týmu se na turnaji ukázaly 3 dorostenky, které všechny odehrály velkou porci minut, což bylo na turnaji velmi výjimečné. Po necelých 3 letech se na palubovku vrátila Kateřina Zavázalová, pomáhá tak mateřskému klubu v těžkých chvílích.

Klára Vojtíková:

Hostit pohár byla pro Hradec skvělá akce. Pro nás jeden z vrcholů ne příliš vydařené sezóny. Jsem tedy ráda za to, že jsme si v domácím prostředí zahrály finále a získaly stříbro. Má to však pro nás trošku hořkosladkou příchuť. Ta euforie by byla mnohem větší, pokud bychom v semifinále odehrály s KP vyrovnaný boj. Bohužel KP nastoupilo k semifinálovému zápasu s rezervním týmem. Každopádně se těším na sérii s KP. Jsme připraveny se porvat v play-off a bojovat v sezóně o další medaile.

Natálie Vlachová:

Federální turnaj v Hradci Králové jsem si opravdu moc užila. Všechno probíhalo v klidu a bez problémů. Myslím si, že jsme si to všechny moc užily. Do každého zápasu jsme šly s odhodláním a velkou soustředěností jako jeden tým. Cítila jsem velkou důvěru od všech svých spoluhráček i od své trenérky. Podpora celé lavičky a fanoušků nás hodně posouvala dopředu. Pro mě to byla obrovská zkušenost. Jsem vděčná za každou minutu na hřišti, kde jsem mohla předvést svůj nejlepší výkon. Za celý turnaj jsem dostala mnoho cenných rad od svých daleko více zkušených spoluhráček, proto bych jim chtěla moc poděkovat. Také bych chtěla poděkovat trenérce Romaně Ptáčkové, že mi dala tuto šanci.

Charlotte Velichová:

Tento víkend se konal u nás v Hradci Federální pohár. Došlo tedy ke konfrontaci čtyř českých týmu a čtyř slovenských. Ze Slovenka přijela nejlepší družstva tamní basketbalové ligy. Na porovnání s nimi jsme se všichni těšili. Myslím, že české týmy byly favority.. Samotné výsledky to potvrdily. Malou kaňkou na dobře zorganizovaném turnaji bylo vystoupení KP Brna, které do semifinále poslalo pouze B-tým. Jinak po zásluze v turnaji zvítězily hračky brněnských Žabin, které nás porazily ve finále. Chtěla bych také poděkovat fanouškům všech týmů, kteří po celý víkend vytvořili v hale úžasnou atmosféru.

Jindřiška Hrubá:

Federální pohár, který se konal 10. - 12.3 právě u nás v Hradci králové, byl za mě velice povedený. Odehrály se tu velice napínavé a kvalitní zápasy mezi Českem a Slovenskem až po ty méně vyrovnané. V celé hale byla výborná atmosféra, kterou vytvářeli hlavně fanoušci z Hradce, ale i z jiných měst. My jsme odehrály dva zápasy s ŠBK Šamorín a KP Brno, které jsme s přehledem vyhrály a díky tomu postoupily do finále, kde nás čekal těžký zápas proti Žabinám Brno, který jsme nakonec prohrály. Přestože jsme neskončily na prvním místě, tak jsem ráda, že jsem toho mohla být součástí a užila si to společně s holkami jako tým.

Kateřina Zavázalová:

Federální pohár byl jedním z vrcholů sezóny a zisk stříbrných medailí hodnotím velice kladně. Ačkoliv jsem se neplánovaně vrátila do týmu, tak jsem si pohár náramně užila a být zase na hřišti a ještě před skvělým domácím publikem bylo úžasné. Nebylo to ani těžké rozhodování. Holky jsou super a do týmu mě přijaly s otevřenou náručí, trenérka Ptáčková mě zná od 15 let a prošly jsme společně nespočet sezón i zápasů. Je skvělé být součástí takového týmu a mít možnost jim předat své zkušenosti a zároveň se uplatnit i při zápasech na hřišti. Jsem ráda, že mohu pomoci týmu a klubu, díky kterému vznikla celá moje hráčská kariéra. Suma sumárum - je to jako jezdit na kole, i když pneumatiky mám už trošku vyfouklé, tak šlapu do pedálů, co to jde.