Redakce

Lvice U19 v dramatickém závěru udolaly Žabiny a berou mistrovské zlato

03.05.2023
Finálový turnaj U19 hostila brněnská hala Rosnička, kde s velkou diváckou podporou bojovaly domácí Žabiny o mistrovské zlato. To nakonec putuje po dramatickém finále do Hradce Králové.

O víkendu hostila sportovní hala Rosnička v Brně mistrovství republiky hráček do 19 let. Turnaje se účastnily i naše dívky, které se probojovaly po základní fázi a nadstavby extraligy z druhého místa. Ve čtvrtfinále se utkaly s týmem USK Praha a kromě první periody jasně dominovaly, došly k zaslouženému postupu do semifinále.

V semifinále čekal dobře známý soupeř a rival z letošní sezóny, ale i let předcházejících BA Sparta Praha. Čekal se zápas na ostří nože, protože oba týmy měly ambice na postup do finále. První poločas byl v režii hradeckých lvic, ale bohužel si nedokázaly vytvořit více, jak desetibodový polštář a Sparta stále byla na dostřel. Ve třetí části sparťanky daleko víc přitlačily a celé utkání nabylo dramato, který gradoval až do posledních chvil, kde naše dívky udělaly méně chyb – ztrát a mohly slavit postup do finále.

Finále se hrálo v pondělí před výbornou kulisou na Rosničce, protože do něj postoupily domácí Žabiny Brno. Zápas měl tempo a skóre se přelévalo nahoru a dolů. Vstup do zápasu vyšel dívkám z Hradce a zase konec první čtvrtiny a převážnou část druhé brňankám, ale zase konec druhé části hradeckým. Ve druhé části utkání si udržovaly Žabiny mírný náskok, pak v půlce poslední periody začaly kupit chyby a naše dívky začaly být daleko agresivnější v obraně a v útoku týmovější. Postupnými kroky se schylovalo k dramatu, který vygradoval do stavu 70:70 pár minut před koncem. Nejprve Hradecké lvice o bod do vedení poslala po trestných hodech Nikola Kubínová, ale rozhodující chvíle přišla cca 20 vteřin před koncem, kdy po time outu vzala osud utkání a vítěže MČR U19 do rukou Anna Brožová, kdy proměnila svůj nájezd. V té chvíli se Žabiny dostaly do těžké situace, ze které se nedokázaly už dostat a naše dívky slavily opět po roce titul mistryň ČR v kategorii staršího dorostu.

Komentář trenéra Ondřeje Matýse:

Hrozně bych chtěl dívkám poděkovat za celou sezónu a za odvedenou práci, jak na tréncincích, tak při zápasech. Každá má na úspěchu svůj podíl, bez kterého by jsme to nedokázali. Celý turnaj byl za odměnu a naše výkony gradovaly až do finále, kde jsme zvládli všechny taktické aspekty, které jsme si řekli. Gratulace celému týmu k zaslouženému titulu.